Mobiel internet

Mobiel internet is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste onderdelen bij een telefoon abonnement. Met mobiel internet blijven we onderweg bereikbaar via WhatsApp of kunnen we communiceren via Social Media. Vooral als je in het bezit bent van een smartphone kan je eigenlijk niet zonder mobiel internet. Meer dan de helft van de functies kan je niet gebruiken als je geen mobiel internet hebt. Het belang van mobiel internet is dus groot. Maar waar moet je opletten als je een mobiel internet abonnement wil afsluiten?

Mobiel internet zit verpakt onder de naam: databundel. Een databundel toont aan hoeveel mb’s internet je per maand mag verbruiken. Een internet databundel gaat meestal vanaf 250 MB. Kleine gebruikers of mensen die eigenlijk alleen met Whatsapp werken hebben vaak al genoeg aan 250 tot 500 MB. Met 500 MB internet kan je ruim 16.000 berichtjes versturen via Whatsapp. Je houdt zo nog genoeg ruimte nodig om je Facebook bij te werken of af en toe een foto te plaatsen. Maak het niet te gek want een foto is al snel 2 tot 4 MB. Zo tikken foto’s en filmpjes op Facebook een stuk sneller aan in je verbruik. Als je echt alleen Whatsapp gebruikt dan is 250 MB dus eigenlijk genoeg. Alleen ga je met een smartphone al snel nog veel meer gebruiken. Zo speel je al snel spelletjes en apps die veel gebruik maken van je databundel. Het is dan ook een aanrader voor als je nog nooit mobiel internet gehad hebt om deze iets hoger in te schalen. Wij raden altijd 500 MB aan om dure rekeningen te voorkomen.

Mobiel internet bestaat niet alleen uit een databundel, maar ook uit snelheid. Er zijn twee snelheden waar je uit kan kiezen. Je kan kiezen voor een 3G netwerk of 4G netwerk. Een 3G netwerk is de laatste jaren de standaard geworden. Vrijwel alle smartphones ondersteunen het 3G netwerk. 3G is een beetje vergelijkbaar met het internet van thuis. Hierbij spreken we wel over een basis internetabonnement en dus geen glasvezel of iets dergelijks. Een stuk sneller is het 4G netwerk hierbij is het internet tot wel 4x sneller en soms sneller als thuis. Je kan met het 4G netwerk films streamen en live kijken terwijl je onderweg in de trein zit. Het 4G netwerk klinkt heel aantrekkelijk vooral als je gewoon alles wilt doen met je smartphone. Alleen is een 4G netwerk nog lang niet overal mogelijk. Je dient dus eerst te controleren of je telefoon wel geschikt is. Het zijn vooral de nieuwste duurdere modellen van Apple en Samsung die geschikt zijn voor 4G. Controleer dit dus voordat je een mobiel internet abonnement met 4G afsluit.

Een belangrijk punt bij mobiel internet is het buiten de bundel verbruik. Dit is eigenlijk bij iedere provider anders geregeld. Bij de meeste internet providers betaal je voor het aantal MB’s dat je teveel gebruikt. Dit is absoluut geen klein bedrag, waardoor een foutje al snel in de tientallen euro’s kan lopen. De meeste providers geven wel een waarschuwing, maar vaak is het dan al te laat. Gelukkig zijn er ook providers met een soort van onbeperkt internet. Stel je hebt een 1GB databundel met een 3G snelheid en je verbruikt deze maand meer dan 1GB. Bij de onbeperkt internetproviders wordt je snelheid van 3G verlaagd naar 64kb per seconde. Dit is een heel stuk langzamer, maar voldoende om whatsapp berichten te versturen of een mailtje binnen te halen. Je kan het internet dus nog steeds gebruiken en het belangrijkste is dat je geen geld betaalt voor de MB’s die je over de 1 GB heengaat.